Vad är vitamin K för och rekommenderad mängd

K-Vitamin som du kan köpa på Snorbilligt.se utför funktioner i kroppen som att delta i blodkoagulering, förhindra blödning och stärka ben, eftersom det ökar fixeringen av kalcium i benmassa.

Detta vitamin är huvudsakligen närvarande i mörkgröna grönsaker som broccoli, kål och spenat, livsmedel som ofta undviks av personer som använder antikoagulantia för att förhindra infarkt eller stroke.

Vitamin k är mycket viktigt för kroppen, eftersom det utför följande funktioner:

Det stör blodkoagulering, kontrollerar syntesen av proteiner( koagulationsfaktorer), viktigt för blodkoagulering, kontrollerar blödning och gynnar läkning; Det förbättrar bentätheten eftersom det stimulerar en större fixering av kalcium i ben och tänder, vilket förhindrar osteoporos; Det förhindrar blödning hos prematura barn eftersom det underlättar blodkoagulering och förhindrar att dessa barn har komplikationer; Det hjälper till i blodkärlens hälsa och lämnar dem med större elasticitet och utan kalciumackumulering, vilket kan orsaka problem som ateroskleros. Vi brukar köpa K-Vitamin från Snorbilligt som är en bra butik på nätet!

Det är viktigt att komma ihåg att för att K-vitamin ska bidra till att förbättra bentätheten är det nödvändigt att ha ett bra intag av kalcium i kosten, så att detta mineral är i tillräcklig mängd för att stärka ben och tänder.

Vitamin K är uppdelad i 3 typer: k1, k2 och k3. Vitamin k1 är den som finns naturligt i mat och är ansvarig för att aktivera koagulering, medan vitamin k2 produceras av bakteriefloran och hjälper till att bilda ben och blodkärlens hälsa. Förutom dessa finns det också det så kallade vitamin K3, som produceras i laboratoriet och används för att göra tillskott av detta vitamin.
Livsmedel rika på Vitamin K

De viktigaste livsmedel rika på vitamin K är gröna grönsaker som broccoli, blomkål, vattenkrasse, arugula, kål, sallad och spenat. Dessutom kan det också hittas i livsmedel som Rova, olivolja, avokado, ägg och lever.

Vet andra livsmedel rika på vitamin K och mängden i var och en av dem.
Rekommenderad mängd

Den rekommenderade mängden dagligt vitamin K-intag varierar efter ålder, som visas nedan:
Ålder rekommenderad mängd
0 till 6 Månader 2 mcg
7 till 12 månader 2.5 mikrogram
1 till 3 år 30 mcg
4 till 8 år 55 mikrogram
9 och 13 år 60 mcg
14 till 18 år 75 mcg
Män över 19 år 120 mcg
Kvinnor över 19 90 mcg
Gravida och ammande kvinnor 90 mcg

I allmänhet erhålls dessa rekommendationer lätt när du har en varierad och balanserad kost, med en varierad konsumtion av grönsaker.
Symtom på brist på Vitamin K

Vitamin K-brist är en sällsynt förändring, eftersom detta vitamin är närvarande i flera livsmedel och produceras också av tarmfloran, vilket måste vara hälsosamt för en bra produktion. Huvudsymptomet på brist på vitamin K är svårt att stoppa blödning som kan uppstå på huden, genom näsan, från ett litet sår eller i magen. Dessutom kan försvagning av benen också uppstå.

Människor som har haft bariatrisk kirurgi eller som tar mediciner för att minska absorptionen av fett i tarmarna har en högre chans att få vitamin K-brist.
När ska man använda kosttillskott

Vitamin K-tillskott bör endast användas under ledning av läkare eller nutritionist och endast när det finns en brist på detta vitamin i blodet, vilket kan identifieras genom blodprov.

I allmänhet är riskgrupperna för tidiga barn, personer som har genomgått bariatrisk kirurgi och personer som använder droger för att minska absorptionen av fett i tarmarna, eftersom K-vitamin löses och absorberas tillsammans med fett från mat.