5 vaping fakta du behöver veta

Är du har funderat på att försöka sparka en rökande vana, du är inte ensam. Nästan sju av 10 rökare säger att de vill sluta. Sluta röka är en av de bästa sakerna du kan göra för din hälsa-rökning skadar nästan varje organ i kroppen, inklusive ditt hjärta. Nästan en tredjedel av dödsfallen från hjärtsjukdomar är resultatet av rökning och Second hand-rök.
En person utandning ånga

Du kanske frestas att vända sig till elektroniska cigaretter (e-cigaretter) som ett sätt att underlätta övergången från traditionella cigaretter att inte röka alls. Men röker e-cigaretter (även kallad vaping) bättre för dig än att använda tobaksprodukter? Kan e-cigaretter hjälpa dig att sluta röka en gång för alla? Michael Blaha, MD, mph, chef för klinisk forskning vid Johns Hopkins Ciccarone Center för förebyggande av hjärtsjukdomar, delar sanningen om vaping.


1: vaping är mindre skadligt än traditionell rökning.

E-cigaretter värme nikotin (utvinns ur tobak), och och andra kemikalier för att skapa en vattenånga som du andas in. Vanliga tobakscigaretter innehåller 7,000 kemikalier, av vilka många är giftiga. Även om vi inte vet exakt vilka kemikalier som finns i e-cigaretter, säger Blaha “det finns nästan ingen tvekan om att de utsätter dig för färre giftiga kemikalier än traditionella cigaretter.”


2: vaping är fortfarande dåligt för din hälsa.

Nikotin är den primära agenten i både vanliga cigaretter och e-cigaretter, och det är mycket beroendeframkallande. Det orsakar dig att längta efter en rök och drabbas abstinensbesvär om du ignorerar begäret. Nikotin är också ett giftigt ämne. Det höjer ditt blodtryck och spikar din adrenalin, vilket ökar din hjärtfrekvens och sannolikheten för att ha en hjärtinfarkt.

Är vaping dåligt för dig? Det finns många okända om vaping, inklusive vad kemikalier utgör ånga och hur de påverkar den fysiska hälsan på lång sikt. “Människor måste förstå att e-cigaretter är potentiellt farliga för din hälsa”, säger Blaha. “Du utsätter dig själv för alla typer av kemikalier som vi ännu inte står under och som förmodligen inte är säkra.”


3: elektroniska cigaretter är lika beroendeframkallande som traditionella.

Både e-cigaretter och vanliga cigaretter innehåller nikotin, som forskningen antyder kan vara lika beroendeframkallande som heroin och kokain. Vad är värre, säger vape.se, många e-cigarett användare får ännu mer nikotin än de skulle från en tobaksprodukt-du kan köpa extra styrka patroner, som har en högre koncentration av nikotin, eller så kan du öka e-cigarett spänning för att få en större träff av Substansen.